Приемете своето възстановяване като най-важното нещо в живота си

Какво означава това?

Да приемете своето възстановяване като най-важното нещо в живота си означава, че независимо какво се изисква, вие сте готови да предприемете стъпките, необходими да си помогнете. Ако това ви звучи крайно, помислете на какво сте била готова, за да го промените, за да му помогнете да се възстанови. И след това насочете тази енергия към себе си. Магическата формула е, че въпреки усилията вие не можете да го промените, но можете със същия разход на енергия да промените себе си. И така използвайте силите си там, където ще има някаква полза - върху собствения си живот!

Какво се изисква, за да приемете своето възстановяване като най-важното нещо в живота си?

Необходимо е едно пълно себеотдаване. Това вероятно ще е първият път в живота ви, когато ще погледнете на себе си като на нещо наистина важно, напълно заслужаващо цялото ви внимание и грижи. Сигурно ще ви е много трудно да го направите, но ако посещавате редовно терапевта си и сбирките на вашата група, ще получавате помощ, която ще ви научи как да цените и развивате вашето добро съществуване. Без да усетите, оздравителният процес ще започне. Много скоро ще се почувствате така добре, че ще искате да продължите.

Трябва да проявите желание да продължавате да изразходвате време и пари. Ако ви се свиди, ако ви се струва прахосване на време и пари за собственото ви възстановяване, припомнете си колко много време и пари сте изразходвали в опитите си да закрепите връзката си или да я приключите. Пиенето, вземането на успокоителни, тъпченето с храна, предприемането на пътешествия, за да се махнете от всичко това, купуването на нови вещи на мястото на счупените при някой скандал, отсъствия от работа, безкрайни междуградски разговори с него или с някого другиго, който се надявате да ви разбере, купуването на подаръци за одобряване, купуването на подаръци за себе си, за да си помогнете да забравите, дните и нощите, прекарани в сълзи заради него, занемаряването на собственото си здраве, докато наистина се разболеете - списъкът на начините, по които сте изразходвали време и пари, за да се поддържате в това болестно състояние, вероятно е толкова дълъг, че ако го погледнете с ръка на сърцето, ще изпитате огромно неудобство. Трябва да сте готова да вложите поне същото и за възстановяването си. То ще ви се възвърне многократно.

Защо е необходимо да приемете своето възстановяване като най-важното нещо в живота си?

Необходимо е, защото в противен случай никога няма да се излекувате и ще продължавате да правите всичко, което поддържа болестното ви състояние.

Както изучаването на нов език налага често повтаряне на новите думи и изрази, които се различават от познатия начин на изговаряне и мислене и не могат да се усвоят, ако не се повтарят редовно, така и възстановяването изисква същото. Един случаен опит да направите нещо за себе си съвсем не е достатъчен да повлияе на закостенелия начин на мислене и поведение. Без външна намеса те ще останат непроменени.

3. Намерете си група за подкрепа от равни, които ви разбират

Какво означава това?

Група за подкрепа от равни не е случайна среща на жени, които говорят за всички ужасни неща, които мъжете са им причинили, или за жестокостта, с която животът се е отнесъл към тях. Групата е място, където се работи за собственото възстановяване. Важно е да се говори за миналите травми, но ако вие или някой друг започне да разказва дълги истории с много „той каза... и след това аз казах...", вие сте изгубили посоката и може би дори сте в неподходяща група. Единствено самовнушението няма да предизвика възстановяване. Една добра група за подкрепа има за цел да помогне на всички и тези, които са се погрижили да се оправят и възстановят, могат да споделят с новодошлите принципите, чрез които са го постигнали.

Какво съдържа откриването на група за подкрепа от равни?

Тайната е излязла наяве. Истина е, че не всички знаят, но съществува малка група хора, която знае.  

Страхът, че другите ще узнаят, не позволява на много хора да получат помощта, която би могла да спаси живота им и отношенията с партньорите им. Помнете, че във всяка истинска група за подкрепа онова, което се обсъжда, както и вашите посещения, никога не излизат извън нея. Вашият личен живот се уважава и защитава. Ако това не е така, трябва веднага да си намерите нова група.

"Параноя на страстта", Робин Норууд, изпратено от приятел

 

Полезни връзки

instrukcii.info