Ние възпитаваме децата като умни или глупави

 

   - Недоумявам как е възможно подобно нещо? Искам да кажа, по какъв начин фактът, че смяташ учениците си за идиоти, може да ги направи такива ?
   - Съществуват две възможни обяснения. Първо, да ви попитам нещо: как се изразявате, когато се обръщате към някой глупав човек?
   - Със суперелементарни думи, с кратки изречения, поднасяйки му само лесносмилаеми мисли.
   - Правилно. Същото се отнася и за случаите, когато говорим на деца, чийто ум се нуждае от стимулиране, за да се развива, така че в резултат те ще тъпчат на едно място, вместо да вървят напред.Това е първото обяснение. Съществува и друго, по-зловещо.
   -  Нима?
   - Когато имате работа с дете, което смятате за глупаво, всичко във вас му намеква непрестанно, че то е глупаво. Не само речникът ви, както видяхме, но и начинът ви на изразяване, мимиките, погледът. Вие го съжалявате или, напротив, сте раздразнен и това не му убягва – то се чувства глупаво във ваше присъствие. И ако сте личност от значение в неговите очи, ако положението, възрастта, ролята ви правят от вас човек, на когото може да се вярва, тогава е много възможно детето да се поддаде на това чувство. То започва да вярва, че е глупаво...


„Човекът, който искаше да бъде щастлив“, Лоран Гунел

 

Полезни връзки

instrukcii.info