Децата посочват пътя

 

   Децата могат да ни научат на много. В Библията четем: „ Ако не станете като деца, няма да влезете в царството небесно.“ Какво означава това? Какво притежават децата, което ние трябва да имитираме? Тяхната доверчива същност? Тяхната невинност? Начинът, по който живеят момент за момент? Със сигурност всички тези неща, но какво ще кажете за детския най-истински инстинкт – умението им да се забавляват? Загледайте се внимателно и ще откриете радостта да блика от тях. Децата посочват пътя.

   Спонтанността, изобретателността и способността да се отпуснеш, са уроците, които можем да усвоим с помощтта на децата. Трябва да бъдем мъдри и да наблюдаваме отблизо колко добре изпълняват тези дейности, как се забавляват почти с всичко, което правят. В това отношение те са учителите, а ние сме учениците...

   ... Всекидневното забавление, дори и само за няколко минути, е животоутвърждаващо. Също така е силен израз на нашето подсъзнание. То казва:“ Аз съм ценен. Животът е хубав!“ Дори и малки дози радост всеки ден имат силен ефект. Нужно е усърдно да се грижим за нашето обогатяване. Без значение колко сме заети, ще бъдем възнаградени, ако имаме мъдростта да отделяме време за себе си. Не се поддавайте на натиск или задължения, те ще почакат. Когато определяме дневния си ред, винаги трябва да отделяме време за забавление.

   Тренирайте спонтанните реакции. Изненадайте себе си с „детинско“ поведение. Нека всеки ден да крие подарък за вас. Упражнявайте се да си доставяте радост и глупотевини всеки ден. Ако се колебаете дали да го направите – не му мислете – направете го!

  

 

„Практика на щасието“,Джон Кехоу, изд. „Феникс“

 

Полезни връзки

instrukcii.info