Ако беше следвал правилния начин да се правят нещата, той никога нямаше да може да прави това...

 

И ще се изненадаш от това, че всички деца са творчески -всички, където и да са родени, проявяват творчество. Но ние не допускаме тяхното творчество, ние смазваме и убиваме творчество им, ние ги стъпкваме. Започваме да ги учим на правилния начин да се вършат нещата.
Помнете, творческият човек винаги опитва по погрешните начини. Ако винаги следваш правилния начин да правиш нещата, никога няма да твориш - защото правилен начин означава начинът, открит от другите. И правилният начин означава, разбира се, че ще можеш да правиш нещо, да станеш производител, фабрикант, техничар, но няма да си творец.
Каква е разликата между производителя и твореца? Производителят знае точния начин да прави нещата, най-икономичния начин - с най-малко усилия той може да постигне по-големи резултати. Той произвежда. Творецът се мотае наоколо. Той не знае какъв е правилният начин да се вършат нещата, затова все търси и търси, все отново и отново в различни посоки. Той много пъти поема в погрешна посока - но накъдето и да тръгне, той се учи. Той става все по-богат и по-богат. Той прави нещо, което никой преди това не е правил. Ако беше следвал правилния начин да се правят нещата, той никога нямаше да може да прави това...
Творецът трябва да може да изглежда глупаво. Творецът трябва да рискува да изгуби респекта, който събужда у другите. Ето защо виждаш, че разни поети, художници, танцьори, музиканти са все не много порядъчни хора. А когато станат порядъчни, когато им дадат Нобелова награда, те вече не са творчески хора. От този момент нататък творчеството изчезва.
Какво се случва? Някога да сте виждали Нобелов лауреат да напише още нещо стойностно? Някога да сте виждали някой порядъчен човек да направи нещо творческо? Той е почнал да се страхува. Ако стори някоя грешка или нещо тръгне накриво, какво ще стане с престижа му? Той не може да си го позволи. Затова когато един човек на изкуството започне да се безпокои за престижа си, той умира.
Само тези, които са готови все отново и отново да поставят на карта своя престиж, своята гордост, своята порядъчност и да навлизат в нещо, за което никой не смята, че си струва да се навлиза, са творци.

Творците винаги биват смятани за луди хора. Светът ги признава, но много късно. Той все си мисли, че нещо с тях не е наред. Творците са ексцентрични хора.
И не забравяйте: всяко дете се ражда с всички възможности да стане творец. Всички деца без никакво изключение се опитват да бъдат творци, но ние не им позволяваме. Веднага започваме да ги учим на правилния начин да се вършат нещата - и веднъж щом са научили начина, те се превръщат в роботи. Тогава продължават да вършат правилното нещо все отново и отново и отново, и колкото повече го вършат, толкова по-ефикасни стават. И колкото по-ефикасни стават, толкова повече ги уважават, (защото се справят чудесно като роботи - бел.админа).

 

 

"За творчеството", Ошо, превод Николай Тонев

 

Полезни връзки

instrukcii.info