Несъзнателно програмираме децата си

  

    Доктор Лаир Рибейрo говори за едно научно изследване, проведено от специалисти от САЩ, с цел да проучат какво слушат обикновено децата през деня, и открили, че в периода от раждането си до навършването на осем години, детето чува думичката „не“ средно по тридесет и пет пъти на ден. Ужасно, нали? Може би всяко едно от тези деца, след като постоянно е чувало „не“ и „забранено“, впоследствие е решило, че да опитваш да играеш, да рискуваш, да изпробваш и, в карйна сметка, да живееш, е нещо забранено.
   Не искам да кажа, че да се поставят ограничения на децата е порочна и зловредна практика, но ако това „не“ се превърне в тик, без да се отчита, че детето е личност, която има пълното право да изследва заобикалящата го среда, постепенно то ще загуби своята спонтанност, способността да си създаде своя лична територия, желанието да слуша, да споделя, да поема рискове, да опитва нови неща и преживявания.
   Освен „не“-тата, съществуват и други порочни изрази в процеса на възпитание, макар че понякога те са казани с най-добри намерения, като например: „добро дете“, „лошо дете“, „ти си хубаво“, „ти си грозно“, „много си ми слабичко“, „яко си като биче“, „ти си кукличка“, „ти си принцеса“, „голямо говедо си“ (или кратките му форми – „тъпак“, „животно“, „грубиян“), „ти си несериозен човек“, „нямаш съвест“,  „ти си безсрамник“, „същият като дядо си си“, „от теб ще излезе най-добрият адвокат в семейството“, „ще покоряваш женските сърца“, „за нищо не ставаш“, та стигнем до често използваното, абсолютно мъгъляво и неопределено – „ти си специален“(специален за какво!?).


   С тези или с други подобни изрази по някакъв начин ни се казва какво сме и какво трябва да станем в бъдеще.

   (Т.е. ние сме приели тези мнения за даденост, вярваме в тях, и цял живот се опитваме да оправдаем или опровергаем очакванията, без да си даваме сметка, че това не сме ние, това е образът, който ни е наложен от родителите, обществото, обкръжението ни.- бел.админа)

 

 

"Вътрешният компас" Алекс Ровира

 

Полезни връзки

instrukcii.info