Номерът е да ценим това, което ни се случва в момента, в който то се случва

 

   Дори и крайно бедните могат да открият радостта и красотата на своя живот, какво тогава е нашето оправдание? Дали сме по-малко щастливи?

   Независимо от ситуацията, има прекрасни моменти, когато можем да живеем с вътрешно достойнство. Тази мисъл се зароди в мен, когато пърувах из Индия. Видях нищета и въпреки това често пъти бях свидетел на достойнство, чест, красота. Ето конкретна случка от Джайпур, град в северната част на страната. Беше вечер и наблюдавах един мъж, който пригаждаше част от тротоара за свой дом за през нощта. Постла черга, постави олтар и подреди наоколо малкото вещи, които притежаваше. Направи го с такова достойнство, а лицето му беше ведро. Очевидно беше, че в ума му отсъстваше идея за нещастие. Всъщност изглеждаше доволен от себе си. В моите западни очи беше бездомен и мизерстващ, но в своето съзнание той беше в мир със себе си и със ситуацията. Научих важен урок от този момент.

   Колко радостни преживявания имаме? Твърде много – дори да ги броим. Колко велики моменти? Залези, разходки сред природата, пътувания в провинцията, приятелства, вкусни ястия, празненства, разговори, вдъхноваващи песни. Приключения, постигнати цели – малки и големи... Стотици хиляди радостни мигове. А колко пъти сме изказвали благодарност за тях? Дали сме ги оценявали, когато са се случвали или после, връщайки се назад, осъзнаваме, че са били хубави събития.

   Номерът е да ценим това, което ни се случва в момента, в който то се случва. Може би нямаме всичко, което искаме? Малцина го имат. Може би нещата могат да са по-добри? Те винаги могат да са по-добри. Може би ни засипват проблеми? Винаги съществуват такива. Но не трябва да се отказваме да бъдем благодарни.

   В живота скрита йерархия диктува, че благодарността за това, което вече притежаваме, предхожда постигането на това, което все още желаем. Благодарността идва първа. Тя може да започне да се проявява точно сега в нашия „ не толкова прекрасен живот“.

   Силата на благодарността не е истински оценена, ако не я прилагате редовно. Нейните вибрации преобръщат съдби. Всички промени започват отвътре и, когато вземем осъзнато решение да бъдем признателни за това, което вече имаме, дори и ако то  е твърде малко, стартираме вибрации, които привличат повече към нас.

   Това е магията на благодарността. Привлича изобилие от онова, за което я изразяваме.

   Ако ценим нашето здраве, то ще се подобрява. Ако намерим време и благодарим за обикновените моменти на радост и щастие, ще се появяват повече такива. Благодарността не просто умножава цененото от нас, но увеличава благословиите в други аспекти на живота ни.Това е истината и чудото, за които всеки човек се пробужда, когато редовно изразява благодарност. Да изкажем големи благодарности за осъзнаването на този факт.

 

 

„Практика на щастието“, Джон Кехоу, изд.“Феникс“

 

Полезни връзки

instrukcii.info