Животът е продължаващо събитие, което е винаги с нас, но ние не винаги сме с него

 

  Не мисли за утрешния ден, той сам ще се погрижи за себе си”. Библията

   Еврейският теолог Мартин Бубер разказва притча за учител, който водел изключително смислен и щастлив живот. След неговата смърт попитали един от учениците му: „Какво беше най-важното нещо за твоя учител?“ Ученикът отговорил: „ Това, което се случеше да прави в момента.“

   Възможно ли е просто да живеем ден след ден? Звучи твърде идеалистично. Как да не мислим за предстоящото? Имаме семейства, ипотеки, ангажименти, планове. Можем ли да пренебрегнем отговорностите? Съвсем не! Те винаги съществуват. Ние тренираме да ценим това, което присъства в обкръжението ни днес. Забавляваме се днес. Изпитваме състрадание днес. Наслаждаваме се напълно на днешния ден. Ако съумеем да направим това, утрешният ден несъмнено ще може да се погрижи сам за себе си.

   Животът е продължаващо събитие, което е винаги с нас, но ние не винаги сме с него. Къде сме тогава? В съзнанието си, в нашите вътрешни светове. Заети сме да мислим за други неща. Да се терзаем за миналото, което не можем да поправим. Да кроим планове за бъдещето, което все още не съществува. Не забелязваме това, което сега е пред нас, не позволявайки на пълнотата на момента да ни завладеее. Трябва да променим това.

   „Няма малки неща, „малките неща“ са опорните точки на Вселената.“  Фани Фърн

   Никога не бихме могли да бъдем щастливи в миналото или в бъдещето, щастливи можем да бъдем единствено в настоящето. (Виж „Никой не може да бъде нещастен Тук и сега“, За щастието – бел. на админа).То е мястото, където винаги можем да открием себе си. То е там ,където се случва животът ни.

   Преди много години, когато пътувах из Тибет, аз станах свидетел на направата на пясъчна рисунка. През деня монаси работеха усърдно, създавайки различни форми от разноцветен пясък, които образуваха мандала. Отне им повече от седмица, за да завършат започнатото. Имаше възвишена церемония и после се случи нещо напълно неочаквано. Изведнъж рисунката беше унищожена. За един – единствен миг, бяха унищожени стотици часов човешки труд... Бях потресен.

   Това действие противоречеше на западната ми чувствителност. Нашето разбиране за труда е , че той трябва да постига резултати.  Те са от значение за нас. Но за будистите е важен процесът, а не крайният резултат. По-ценно е създаването на мандала, а не самата мандала. Ние, които се втурваме през живота си, стремейки се да бъдем успешни, можем да научим велик урок от тази философия... (Не е важен резултатът сам по себе си, положителен или отрицателен, важен е пътят към него, познанията, мъдростта и израстването, свързани с този път. Дори и да няма успех начинанието, то винаги ни учи на нещо повече за нас. – бел. на админа).

   ... Какво би ни вдъхнало повече смелост  от това да осъзнаем, че животът ни има смисъл, цел, стойност не заради постиженията или притежанията ни, а просто, защото ни има!

   Погрешно е да отлагаме щастието си. Станали сме толкова ангажирани да вършим различни неща, да се стараем да постигаме целите си, че забраваме да бъдем щастливи. Сетне, когато постигнем набелязаното, което сме смятали за толкова важно, си даваме сметка, че щастието, което сме се надявали да открием е отлетяло. Необходимо е и друго. Буда го е знаел добре. Той учел , че всяко желание, което удоволетворявате, ще предизвика повече желания. Това е същността на живота. Никога няма да сте щастливи, ако просто реализирае целите си или увеличавате имуществото си. Щастието идва, когато прегърнете идеята за пътуването и цените живота тук и сега. 

 „Бъдете внимателни да не залитнете в подробностите, забравяйки най-важното – да живеете живота си.“ Джоузеф Кембъл

      Упражнявайте се да откривате обикновените моменти на радост и щастие всеки ден. Обърнете внимание каква част от  от ежедневните ви занимания са приятни. Мислете за щастието като за нещо, което трябва да се преживее по няколко пъти на ден.

   Стремим се  да бъдем удоволетворени и в мир със себе си. Търсим това навсякъде, но къде сме всъщност? Не е необходимо да търсим повече! Прегръщайки живота си, ние откриваме, че всичко се съдържа точно в този момент. Това е необикновеното пътуване, на което сме тръгнали и то ни се случва точно сега.

 

 

 

„Практика на щастието“, Джон Кехоу, изд. „Феникс“

 

 

Полезни връзки

instrukcii.info