В настоящето теб винаги те няма

 

   Но какво ще правиш, ставайки най-богатият човек на света? Ще ставаш все по-нещастен и по-нещастен - защото конфликтът поражда само нещастие. Нещастието показва, че си в конфликт. Така че не хвърляй своята отговорност върху някой друг. Хората са много добри.в оправданията. Когато са нещастни, ще кажат: „Какво можем да направим? - кармите на миналите животи ни правят нещастни."
   Все глупости! Кармите на миналите животи сигурно са ви направили нещастни, но в миналите животи! Защо да чакат досега? Няма смисъл да се чака. Твоите настоящи карми те правят нещастен! Лесно е да се оправдаваш с минали животи - какво можеш да направиш? Трябва да си такъв, какъвто си, вече нищо не може да се направи. Миналото не може да се поправи, не можеш да го изтриеш просто като махнеш с ръка. Не съществува магически трик, който да може да ти помогне да изтриеш миналото си. То се е случило и се е случило завинаги, и сега вече ще остане като нещо абсолютно, няма начин да бъде променено. Това те освобождава от товара и ти си мислиш: „Много добре, значи трябва да съм нещастен поради миналите карми."
   Можеш да хвърлиш отговорността върху дявола, както християните непрестанно правят. Хиндуистите непрестанно хвърлят отговорността върху миналите карми, а християните я хвърлят върху дявола - той сигурно ти залага капани. Не го правиш ти, ами дяволът непрестанно те хваща в капана на нещастието и те дърпа надолу към пъкъла.
   Кой го е грижа за теб? Защо пък дяволът трябва да се интересува от теб?
   А има и марксисти, комунисти, социалисти - те казват, че социалната структура, икономическата система прави хората нещастни. Има и фройдисти, психоаналитици, те пък казват, че тук става въпрос за взаимоотношение между детето и майката. Но винаги има нещо друго, никога не си ти. В настоящето теб винаги те няма.
   Но аз бих искал да ти кажа, че това си ти. Ако ти си нещастен, ти и само ти си отговорен за това. Нито миналото, нито социалната структура, нито икономическата система - нищо няма да помогне. Ако си останеш това, което си, в какъвто и да е вид общество, ти ще си останеш нещастен. Ще бъдеш нещастен в каквато и да е икономическа система, в какъвто и да е свят - ако си останеш такъв.
   Така че първата, основна промяна се случва тогава, когато започнеш да изоставяш този конфликт със съществуванието. Това е единственият смисъл на всички велики религии, когато те подчертават: „Остави егото". Те всъщност казват: „Остави конфликтите". Бих искал това повече да си го спомняте, защото „остави егото" звучи твърде метафизично. Его ли? - къде е егото? Какво е егото? Думата изглежда позната, ти сякаш си добре запознат с нея, обаче тя звучи твърде мъгляво, не може да се схване. Бих искал да направя нещата по-практични: остави конфликта, защото егото е страничен продукт от твоята конфликтна позиция.
   Хората говорят за покоряване на природата, за покоряване на едно или друго нещо - как можеш да покориш природата? Ти си част от нея. Как може частта да покори цялото? Вижте глупостта, идиотщината в това. Ти можеш да си в хармония с цялото, а можеш и да си в конфликт и дисхармония с цялото. Дисхармонията води до нещастие, хармонията води до блаженство. Хармонията естествено води до дълбока тишина, радост, наслада. Конфликтът води до безпокойство, мъка, стрес, напрежение.

 

 

"За творчеството" Ошо, превод Николай Тонев

 

Полезни връзки

instrukcii.info