Аз съм този, който решава

 

 

   Осъзнаването на това кои сме означава не да се изграждаме, а да се разпознаем.

 

   ... Да науча кой наистина съм, трябва да мога да слушам... Да слушам... Без да завися никога от думата на другите, но винаги да разбирам какво ми казват. Никога да не следвам съветите им, но винаги да ги имам предвид. Никога да не се ръководя от мнението на околните, но винаги да съм наясно с него.

   След като изслушам, отново отправям поглед към себе си.

 

  ... "Отстояване” е понятие, което специалистите в областта на поведението използват, за да обозначат способността на здравия и зрял индивид да вярва в решенията си, да има собствен критерий и да опазва пространството си от всезнайковци, натрапници и агресори...

 

   ... Историята на миналите травми несъмнено е бреме, но не и робство. Мога да избирам, плащайки съответно цената, мога да приемам, оспорвам или отхвърлям всяка заповед. Разбира се няма полза от реактивното поведение, при което човек винаги прави обратното на онова, което са го учили, защото такова поведение е просто разновидност на зависимостта (своего рода „негативно” подчинение)...

 

    ... Всички обусловености, които другите са проектирали върху съзнанието ми – с повелите, с придобитото знание, с наградите и наказанията, определени от социалните правила, - днес са част от самия мен, заедно със собствения ми опит, преживавания и принципи. В резултат на всички тези фактори аз съм този, който съм, и е крайно време да се приема такъв, какъвто съм. И от позицията на човека, който съм днес, правя своя избор.

   Осъзнаването на моята свобода ме задължава да призная, че единствено аз избирам какво да правя, какво да казвам, какво да премълчавам, и какво да избягвам. Изборът ми отрежда отговорността за всичко това и за последите от него.

   Аз съм този, който решава – затова както успехите ми и  победите ми, така и грешките и провалите ми са само мои.

 

 

 

"Трите въпроса" Кой съм? Накъде отивам? С кого? - Хорхе Букай, изд. ""Хермес"

 

Полезни връзки

instrukcii.info