В твоето съществуване ти си Бог

 

  Питаш ме:” Ошо, аз не знам кой съм.” Няма и нужда. Няма и нужда да знаеш кой си. Единственото нещо, от което има нужда, е: да не бъдеш някой друг. Просто бъди това, което не знаеш, че си. Просто бъди това. Не излизай извън него. Няма нужда да го знаеш, защото ти вече си това. Дали ще го знеш или не, няма разлика. Знанието няма да добави нищо към него. Незнанието няма да отнеме нищо от него, знанието няма да добави нищо, така че, какъв е смисълът? Ти си!

   Ако наречеш розата с някое друго име, тя пак ще си остане роза. Дали ще знаеш или не името на розата, тя си остава роза. А дали ще я наречеш роза, или няма да я наричаш така, това нея не я засяга. Тя е. Емерсон пише на едно място в дневника си: „Виждам през прозореца, как розовият храст цъфти. Той изобщо не се интересува кой е. Розите не се сравняват с други рози от миналото и не мислят за бъдещите рози. Точно в този момент те са с Бога.”

   В твоето съществуване ти си Бог. Аз дори не казвам с Бога. В твоето същество, в самия този момент ти си Бог, ти си божествен. Никакво знание не  необходимо.

 

 

„За медитацията”, Ошо, прев. Николай Тонев, изд. „Готуранов”

 

Полезни връзки

instrukcii.info