Oткъде да си набавим жизнена енергия и как да не я губим

 

 

 

Образованите хора знаят, че никога енергията не изчезва в "нищото" и не се появява от "нищото". Тя просто преминава от едно състояние в друго, от един обект към друг. Хората са способни   да натрупват енергия за задоволяване на собствените си нужди,както и да я споделят с другите.Тъй като имаме и тяло и душа, за един нормален живот ни е нужна два типа  енергия.

Нека условно да ги наречем физическа и психическа.
Физическа енергия може да бъде получена:
• От високо-качествени храни
• От пълноценен сън
• Когато правите физически упражнения
Това го знаят  дори и   децата. И почти всеки човек в нашето  организирано общество получава всичко това в големи количества
. Стига да иска, разбира се (много хора избягват  упражненията, спят малко   и консумират не толкова качествена, колкото  вкусна храна). Но дори и ако всичките три точки се изпълняват както трябва, така или иначе  енергията няма да достига. По-скоро ще стига  едва-едва, а тялото ще работи на предела на възможностите си.

Какво липсва? Точно така- психическа  енергия.
Получаването на психическата енергия е по много по-разнообразни начини и в някои отношения е доста индивидуален процес. Но е възможно да се открият и общи неща.

Вие се зареждате, когато:
• ви обичат.
• ви  хвалят.
• ви подкрепят.
• ви  разбират  и приемат.
• се занимавате с нещата, които обичате.
• сте сред природата
Въпреки това, в ежедневния живот има много повече моменти, когато хората не получават,а   губят психическа енергия. Предаването на тази енергия се извършва чрез емоциите. Трябва да се има предвид, че положителните емоции, насочени към друг човек, зареждат с енергия и  отдаващия и получаващия . А отрицателните- изтощават отдаващия емоциите и зареждат онзи, към когото са адресирани и не е от значение , че зареждат с нискокачествена енергия. По-важното е, че енергията  преминава от вас при друг човек. Е, той ще я предаде по-нататък – ще се скара   с някого в къщи ... Всички се стремят бързо да се отърват от нискокачествената енергия.
Да се опитаме да разберем къде най-много хора губят енергия? Ако не изразходваме енергия за стрес, тя изведнъж би се увеличила. Умората идва от психологически стрес. Липсата на енергия - също. Например, пазарлъкът по време на сделка причинява  твърде много стрес. Опитайте се да си представите два начина:   заплащане без пазарлък и  когато от жизненоважно значение (не заради тръпката) е  да получите отстъпка. Има ли разлика? В самочувствието след сделката? Определено има!
Списъкът със ситуации, в които психическата енергия се губи, изтичайки чрез  отрицателните емоции, е наистина огромен. И за всички, този списък ще е   различен в зависимост от силата на нервната система и способносттите на човека да извършва  определени дейности. Колкото по-малко способности имате да извършвате даден вид дейност, толкова повече енергия ще отива за поддържането й. Например, за  мълчалив човек дори поддържането  на обикновен разговор е свързано със загуба на енергия.
Критерият  е един.
Ако нещо ви харесва - когато се занимавате с него (  дори просто при очакването му  ) ще се зареждате с енергия. Ако трябва да правите нещо насила  или по задължение - загубата на енергия ви е гарантирана.
Ясно е, че е невъзможно да   премахнем от живота  всички неприятни действия. И затова е важно да  помним, че всички действия, свързани със  загуба на психическа енергия трябва да бъдат компенсирани с действия, който носят радост. Тогава ще можете да се зареждате и да поддържате енергийния баланс . И винаги да се чувствате в приповдигнато настроение. Да се чувствате лек като перце!

  

  

  

Яна Лан, (Изпратено от приятел)


 

Полезни връзки

instrukcii.info