Как окончателно да се разочаровате от себе си

 

(позитивна психология НАОПАКИ)

 

 

   ... Както вече споменахме, темата на нашата книга  е – как да провалим живота си. (Авторката използва интересен и нетрадиционен подход. Всички ни учат как да "оправим" живота си, а тя, използвайки „обратна” психология, се опитва да ни покаже кои са действията и мислите ни, които ни водят към нещастието и умело ни подхвърля още „идеи”, за да си дадем сметка, как неволно съсипваме живота си – бел. на админа). И във всички останали глави ще ви запознаваме с технологиите, с помощта на които ще можете да си създавате проблеми  с помощта на други хора или с помощта на житейските обстоятелства. Но, съгласете се , във важен момент като този не е сериозно да сте зависими от външни  източници... Хората могат неочаквано да се променят или да си заминат, обстоятелствата също се променят. Тогава повече няма да имате никакви основания да сте нещастни! Не... това е недопустимо!

   Съвсем дуго е, когато източникът на проблемите е винаги с вас. Затова единственият сигурен  гарант за проблемите ви сте само вие самите. Ако не допадате на самия себе сиимате голям късмет.

   Не можете да уволните себе си, нито да се изгоните от дома, не можете да се разведете със себе си и да живеете отделно...Така че не можете да избягате от себе си... Много хора, които интуитивно усещат това, са изобретили много надеждни начини за създаване на проблеми, за които сега ще ви разкажем.

   Ако сте склонни да се самоизяждате, в настоящата глава ще се запознаете с ефикасни начини да усъвършенствате този свой талант. В края на краищата градите отношенията със самия себе си по същия начин, както и с околните.

   Тази глава се посвещава на:

 • Всички, които са хронично недоволни от себе си
 • Всички, които постоянно търсят в себе си недостатъци,
 • Всички поклонници на безкрайното самоусъвършенстване...
 • Любителите на ровичкането в собствената си душа, стигащо до самобичуване.

 

Ако усвоите няколко прости упражнения, а най-важното, самата идея, описана тук, ще направите живота си наистина непоносим.

   Ще придобиете:

 • Непоколебима неувереност в себе си,
 • Силно развит комплекс за непълноценност,
 • Ниско самочувствие,
 • Тотална увереност в собствената си безполезност и нищожност,
 • Твърдото убеждение, че сте хроничен неудачник, от когото никой не се интересува, който на никого не е потребен,
 • Ще се убедите, че никой не ви обича, тъй като сте нищожество,
 • Ще станете противни на самия себе си.

 

... Да развалиш отношенията със самия себе си е доста проста задача. Та кой съм АЗ? Как мога да определя себе си?

   Само по един начин. Мога да мисля нещо за себе си. Мога да се определя само чрез мислите за себе си.

   Затова вие изграждате отношенията си не със самя себе си, а със своите представи, картинки, мисли за себе си ( със своето виждане, със своя образ за себе си). А тази представа на свой ред също не е съвсем ваша: тя се формира от мнението на другите хора, от вашия минал опит, от стереотипите на общественото мнение, от родителските нагласи, от случайно подхвърлените от някого реплики и т.н. Получава се някаква виртуална каша.

   Смятам, че АЗ съм такова, което АЗ мисля за себе си. Мога да определя себе си само чрез собствената си представа за себе си.

   Вашата представа за себе си е продукт  на вашето творчество и нищо повече. Вие я редите като мозайка. Някой подрежда в нея само това, което желае, друг – всичко, което му попадне – без значение. А трети – само най-лошото, което може да намери.

   И така, за да развалите отношенията със самия себе си, трябва да използвате именно последния вариант.

   Цел на задачата: Да си създадете максимално ниско самочувствие, желателно е дори напълно да го унищожите...

 

   Упражнение: „Моите недостатъци”

   Тази игра е подобна на онази, в която се правите на жертва ( Виж: „Долу отговорността или как да станете жертва” – бел. на админа).Само че сега не сте жертва на обстоятелствата или на другите хора, а на самия себе си. Т.е. вие сте жертва на своите недостатъци.

   Направете списък с недостатъците си, на това, което не харесвате  в себе си, което не можете да изкорените, с което не можете да се преборите, за което се упреквате и което ви пречи да живеете. Вредните навици, за които се упреквате, също са подходящи.

   Това например може да бъде мързелът. Сигурно тази слабост ви е присъща. ( За всеки случай проверете, може пък да сте уникален екземпляр, който в никаква степен не е подвластен на тази слабост. Ако това е така, пишете ни – отдавна търсим такъв човек). Или може би срамежливостта (неувереността в себе си)? Или  несдържаността? А може би обичате да послъгвате? Или ушите ви стърчат и затова представителите на противоположния пол не проявяват никакъв интерес към вас? Или печелите малко пари? Или имате излишни килограми? Трябва да намерите в себе си не по-малко от 20 недостатъка – душевни или физически.

   Задължително направете това упражнение!!!

·        Ако не го направите, напишете с големи букви един свой явен недостатък: недобросъвестност.

·        Ако не искате да правите това упражнение, защото не откривате недостатъци в себе си, запишете друг явен порок: мания за величие.

·        Ако се притеснявате да се ровите в душата си и не желаете да записвате недостатъците си на хартия, напишете: малодушие.

 

... Не се съмнявам, че за пореден път се убедихте, че не сте нищо друго освен комплекс от различни дефекти, събрани в едно лице.

   Внимателно прочетете този списък няколко пъти.

   Ако не се почувствате зле , към изброените недостатъци прибавете още един: че нямате съвест.

   От време на време можете да се връщате към списъка и да се наслаждавате на несъвършенствата си, а когато се сетите за още нещо – добавете го.

   По такъв начин ще станете жертва на самия себе си... Сега на разположение имате едно чудесно оправдание за всяка своя неудача. Та нали вие не сте нищо друго, освен едно недодялано същество! Как изобщо можете да постигнете нещо в този живот?

   А щом имате недостатъци, значи си имате добро оправдание за всичко.

   Добре ще е да разберете, че така наречените недостатъци или отрицателни черти на характера не са нещо, което ви е дадено свише, а са изключително ваше дело. Всеки „недостатък” в храктера ви – неувереност или да речем мързел – са ваше изобретение.

    Просто веднъж, в определен момент от живота си, сте решили да бъдете неуверени. Разбира се, не сте го решили просто така, а с някаква определена цел. Самоопределили сте се като неуверен човек. Как човек изживява своята неувереност? Сам си разказва историята за това, колко е срамежлив и колко му е трудно да направи нещо. При това той е напълно убеден, че не той създава неувереност в себе си. Че тя се е появила от нищото. А той иска да се отърве от нея...

   Направете следното кратко проучване:

·        Моята неувереност ми е необходима, за да... ( продължете фразата като посочите за какво ви е необходима. Например, за да не поемете отговорност върху себе си, за да не правите нещо, за да оправдаете нещо)

·        Моят мързел ми е необходим, за да... ( не направите нещо, да оправдаете пасивността си, за да не се напрягате, за да имате възможност да гледате сериалите по телевизията и т.н.)

 

   А по-нататък е лесно. Просто трябва да поддържате вярата в недостатъците си. За целта:

 • Постоянно се сравнявайте с други хора, при това сравнението да не бъде във ваша полза.
 • В другите хора забелязвайте техните качества, таланта и гениалността им, а в себе си – само недостатъците, концетрирайте вниманието си не върху постигнатото, а върху това, което не сте постигнали. Стигнете до извода, че сте много посредствени, бездарни, че за нищо не ставате.
 • Оплаквайте се от себе си и търсете подкрепа от другите. Изисквайте и те да споделят мнението ви за вас. Когато се опитат да ви убедят в обратното, (че сте способни, талантливи и че животът ви не е напразен), не се съгласявайте.
 • Търсете доказателства за своите недостатъци. Игнорирайте добрите новини, реалните си постижения.
 • Бъдете сигурни, че сте по-лоши от другите. Просто така, без никакви основания. В краен случай винаги можете да откриете нещо, в което да сте по-лоши от тях. Концентрирайте се върху него.

 

   Упражнение: „Аз съм виновен(- на) за всичко!”

 

   Ето още един начин да попречите на щастието си, който се използва от мнозина.

   Този метод е много подходящ за всички, които искат да изглеждат добре в очите на другите.

   Култивирайте в себе си чувството за вина. Не за отговорност, а за вина.

   Смятайте, че сте виновни за всички нещастия. Свои и чужди. Каквото и да се случи – реагирайте универсално – „Това стана заради мен! При мен винаги става така!”

   Изобщо, да бъдете виновни е значително по-добре, отколкото да бъдете отговорни. Никой не бие виновния, тъй като той сам се „наказва”.Ако признаете себе си за виновни и се тормозите, никой няма да има никакви претенции към вас. Вие като пале, легнало по гръб и протегнало лапичките си нагоре, представлявате доста трогателна гледка.

   За да заасилите чувството си за вина по-често съжалявайте за пропуснатите възможности и извършените в миналото грешки. Разстройвайте се от събития, които вече са се случили.

   Най-добре да започвате с фрази от рода на:

 • „Ех, защо аз...”
 • „Ако тогава аз...”
 • „Ех, защо аз навреме не...”
 • „Ако знаех, че...”
 • „Аз трябваше да...”
 • „А можех да...”

 

Ако сте жена можете да си намерите множество поводи, за да се терзаете.

 • Защо например не сте откликнали на ухажванията на ваш приятел очилатко от студентските години, който сега е изключително заможен? А сте се хванали със съпруга си, който се е оказал негодник.
 • Защо не сте послушали майка си, когато сте се омъжвали? Къде ви е бил акълът?
 • Защо вчера вечерта сте изяли три огромни парчета пица? ( Въпреки че след като сте прочели статия в модно списание, сте се кълнели от сутринта, че няма да хапнете нищо друго освен краставица).
 • Защо не сте започнали да се занимавате със спорт още през зимата, за да не ви  е срам да се съблечете през пролетта?
 • Ако сте купили нещо от магазина и се терзаете дали сте постъпили разумно, дали не сте си похарчили парите напразно, дали сте направили удачна покупка, в никакъв случай не си позволявайте да се успокоявате. Когато се приберете в къщи, разгледайте добре купеното, пробвайте го и се убедете, че сте направили непоправима грешка. Страдайте заради похарчените напразно пари!

 

   Ако сте мъж имате не по-малко поводи да се разстройвате:

 • Защо вчера не сте си тръгнали навреме от партито ( от ресторанта, от бара)? Онези пет последни чашки май бяха излишни!
 • И защо решихте, че не е прилично да сте ерген? За какво изобщо се оженихте?
 • Защо преди пет години не започнахте съвместен бизнес  с приятеля си? Той сега е милионер, а вие...
 • Защо не можете да съберете пари за по-нормална кола ( жилище, ремонт и т.н.)

 

   Представяйте си райски картини от живота, който непременно щяхте да имате, ако не бяхте пропуснали някаква възможност, ако не бяхте допуснали някаква грешка...

 

( Продължението в „Как окончателно да разочаровате себе си – част II – бел. на админа).

 

 

"Как неволно съсипваме живота си и живота на нашите близки - позитивна психология наопаки", Юлия Свияш, изд. "Софтпрес"

 


 

 

Полезни връзки

instrukcii.info