Въпроси, които ще ни помогнат да се превърнем в завършена личност

 

 

   1. Вместо да се питате защо нещата ви се случват, започнете да се питате: Кое вътре в мен привлича тези неприятни ситуации?

 

   2. Вместо да се питате защо нещата трябва да се развиват по един или друг начин, започнете да се питате: Защо начинът, по който се чувствам, винаги е обусловен от външни обстоятелства?

 

   3. Вместо да се питате как да се защитите в конфликтна ситуация, започнете да се питате: Кое е това нещо у мен, което винаги трябва да бъде защитавано?...

                                                                                                                                       

   4. Вместо да се питате какво да правите в бъдеще (или в следващия момент), започнете да се питате: Възможно ли е да има смисъл в тревогата или в притеснението?

 

   5. Вместо да се питате защо еди кой си действа по този или онзи начин, започнете да се питате: Кое е това нещо у мен, което винаги е наранено, независимо как постъпва човекът отсреща?

 

   6. Вместо да се оплаквате: „Защо на мен?”, започнете да питате: Кое е това „мен”, което винаги се чувства по този начин?

 

   7. Вместо да се питате дали сте направили правилния избор, започнете да питате: Възможно ли е страхът изобщо някога да вземе надеждно решение?

 

   8. Вместо да се питате защо еди кой си не вижда колко греши, започнете да се питате: Негативната емоция, която в момента изпитвам към този човек, от полза ли е за мен? А за него?

 

   9. Вместо да се питате как да спечелите одобрението на другите, започнете да питате: Какво искам всъщност – аплодисментите на тълпата или скромно да живея собствения си живот?

                                            

 

 

„Тайната на свободния човек”, Гай Финли, изд. „Хермес”       

 

Полезни връзки

instrukcii.info