Единственото постоянно нещо в живота е промяната

 

   Естествено е да жадуваме стабилност в този забързан свят, но промяната е истината и законът на нашето съществуване. Животът се нуждае от трансформация и движение така, както растенията – от слънце и дъжд. Всеки аспект от съществуването ни – здравето, бракът, работата, взаимоотношенията и вярванията ни непрекъснато се развива и се превръща в нещо друго. Ако се доверявате на живота, трябва да имате вяра и в промяната.

 

 Единственото постоянно нещо в живота е промяната.

 

   Когато някой ми каже, че преживява криза на средната възраст, аз отговарям: „Чудесно!“ и наистина смятам така. Колко е хубаво, че в средата на живота ви вашата психика ви разтърсва и изисква от вас да обърнете внимание на ценностите и целите си. Кара ви да преоцените всичко. Това е важен процес, особено тогава, когато все още имате много възможности пред себе си. Трябва да бъдем благодарни, че получаваме този шанс. Кризите на средната възраст не са забавни – те са ужасяващи и объркващи (при положение, че изживявате прилична такава) – преминавате през страдание, отчаяние, съмнение, които винаги са ценни. Винаги! Когато излезете от другата страна, имате ясна представа кое е важно и кое не. Често приоритетитe ви се преобръщат. Това, което е било от голямо значение за вас, сега ви се струва незначително. Това, което сте смятали за ненужно, вече ви изглежда неотложно. Това, което сте пренебрегвали някога, днес се радва на вниманието ви. Случващото се е като прераждане, като втори шанс. Колко прекрасно е това в този етап от развитието ви!

   Животът се изчерпва. И най-ужасните ситуации отминават и се превръщат в нещо друго. Дори в ретроспекция, след „избледняването“ на труден период, се учудваме каква сила и прозрение сме придобили. Но по време на него не сме виждали изход от положението.

   В „Ученията на Дон Хуан“ на Карлос Кастанеда героят – мексикански магьосник, казва: „Основната разлика между обикновеният човек и войнът е, че войнът приема всичко като предизвикателство, докато обикновеният човек приема всичко като благословия или проклятие.“ Велика истина! Трябва да надмогнем стереотипа, да спрем да определяме ставащото като добро или лошо и да го приветстваме, незавсимо какво е, като приятел, учител и възможност.

   Упражнявайте поддържането на тази перспектива и приемането – така мирът и спокойствието ще дойдат при вас. Ще откриете мъдрост, когато пристъпите към живота със смирение, знаейки, че има много, което не разбираме и не сме в състояние да проумеем.

   Осъзнаването на това ни дава сила. Способни сме да бъдем по-спокойни и в мир със суматохата и несигурността на ежедневието, ако се доверявяме на мисълта,  че всичко ще отмине. Истинската алхимия в живота се появява, когато сме наясно, че всяка ситуация е, за да ни помогне по някакъв начин; когато освободим себе си и участваме пълноценно в нашето приключение.

 

                                          „Всеки период  има нещо ново, на което да ни научи.

                                          Реколтата на младостта е постижение,

                                          реколтата на средна възраст е перспектива,

                                          реколтата на старостта е мъдрост.“ Джон Читистър

 

 

Практика на щастието“, Джон Кехоу, изд. „Феникс“

 

Полезни връзки

instrukcii.info