Истината е преживяване

 

 

Истината е преживяване, не е вярване. Истината никога не идва чрез изучаването й; истината трябва да се посрещне, човек трябва да се изправи с лице пред истината. Този, който изучава любовта, е като човек, който изучава Хималаите, като ги гледа на картата. Картата не е планината! А ако започнеш да вярваш в картата, ще пропускаш планината. Ако твърде много се занимаваш с картата, планината може да е точно пред теб, но ти пак няма да си в състояние да я видиш.
И така стоят нещата. Планината е пред теб, но очите ти са пълни с карти - карти на планината, карти на една и съща планина, направени от различни изследователи. Някой се е изкачил на планината от северната страна, друг от източната. Те са направили различни карти: Коран, Библия, Бхагаватгита - различни карти на една и съща истина. Но ти си твърде пълен с карти, твърде обременен от теглото им, не можеш да се помръднеш и на сантиметър. Не можеш да видиш планината, която стои точно пред теб, нейните върхове с девствен сняг, които блестят като злато на утринното слънце. Нямаш очи да видиш това.
Пълното с предразсъдъци око е сляпо, пълното с умозаключения сърце е мъртво. Твърде много априорни допускания - и твоята интелигентност започва да губи своята острота, красота, интензивност. Започва да затъпява.

 

"За смелостта", Ошо , превод Николай Тонев

 

Полезни връзки

instrukcii.info