Истината като скалпел, който лекува

Нека отново си представим, че имаме кожна болест с рани, които са инфектирани. Когато искаме да излекуваме кожата и отидем на доктор - той използва скалпела, за да отвори раните, след това ги почиства, прилага лечение и ги поддържа чисти докато се излекуват и повече не ни болят.
За да излекуваме емоционалното тяло, ние ще направим същото. Необходимо е да отворим раните и да ги почистим, да прилагаме лечение и да ги поддържаме чисти докато се излекуват. Как ще отворим раните? Ще използваме истината като скалпел, с който ще отвори раните. Преди 2000 години един от великите учители ни каза: “И вие ще познаете истината, и истината ще ви направи свободни.”
Истината е като скалпела, защото е болезнено да се отворят раните и да се разкрият всички лъжи. Раните в нашето емоционално тяло са прикрити от системата на отричане – системата от лъжи, която сме създали, за да предпазим тези рани. Когато погледнем нашите рани с очите на истината, ние най-после можем да ги излекуваме.
Започнете да упражнявате истината със себе си. Когато сте напълно честни със себе си, вие започвате да виждате нещата такива каквито са, а не такива каквито искате да ги видите. Нека използваме един пример, който е емоционално зареден – изнасилването.
Нека предположим, че някой ви е изнасилил  преди 10 години и това е факт. Сега вече това не е истина. Било е сън и в този сън някой е проявил насилие спрямо вас. Вие не търсите това. В това не е имало нищо лично. По някаква причина това се е случило на вас и може да се случи на всеки. Но след като вече са ви изнасилили, вие осъждате себе си и своя сексуален живот на страдание за останалата част от живота си. Изнасилвачът не ви е осъдил да правите това. Вие сте жертвата и ако осъдите себе си и се признаете за виновни колко години ще наказвате себе си като не се наслаждавате на едно от най-хубавите  неща в живота си? Понякога едно изнасилване може да провали целия последващ живот. Къде е справедливостта? Вие не сте изнасилвачът, тогава защо да страдате за нещо, което не сте извършили? Вие не сте виновни за това, че сте изнасилени, но съдията във вашия ум може да ви накара да страдате и да живеете в срам дълги години.
Разбира се, тази несправедливост ще създаде силна емоционална рана и много емоционална отрова, която може да отнеме години терапия, за да бъде излекувана. Истината е, че вие сте изнасилени, но това не означава, че трябва да страдате от това преживяване. Това е избор. Това е първата стъпка в използването на истината като скалпел – откривате, че несправедливостта предизвикала раната вече не е истина, сега в този момент. Откривате, че може би това, което мислите, че ви е наранило толкова лошо, изобщо не е било истина,а дори и да е било, това не означава ,че и сега е вярно. Използвайки истината, вие отваряте раната и виждате несправедливостта под друг ъгъл.

Истината е относително нещо в този свят, тя се променя през цялото време, тъй като живеем в свят на илюзии. Това, което сега е истина, по-късно няма да бъде, след това пак може да бъде истина.

 

"Умението да обичаш - Толтекска книга на мъдростта", Дон Мигел Руис

 

Полезни връзки

instrukcii.info