Страхът е естествен

   И не се тревожете, не правете от това проблем - то не е. Това е просто нещо човешко, естествено. Всеки е уплашен - не може да не е такъв. Животът е такъв, че човек трябва да се страхува. А тези, които стават безстрашни, стават такива не защото са станали храбри - защото храбрият човек само е потиснал своя страх; той не е наистина безстрашен. Човек става безстрашен, като приеме своите страхове. Това не е въпрос на храброст. А просто да се вгледаш във фактите от живота и да разбереш, че тези страхове са естествени. И човек ги приема!
   Проблемът възниква, защото искаш да ги отхвърлиш. Учили са те на много егоистични идеи - „Бъди храбър". Каква глупост! Идиотщина! Как може един интелигентен човек да избягва страховете? Ако си глупав, няма да имаш никакви страхове. Шофьорът на автобуса ще натиска клаксона, а ти ще стоиш по средата на пътя без да се плашиш. Или пък ще се насочва към теб някакъв бик, а ти ще си стоиш там без да се плашиш. Но ти си глупак! Един интелигентен човек трябва да се отмести от пътя му.
   Ако се вманиачиш и започнеш във всеки храст да търсиш змия, тогава вече има проблем. Ако на пътя няма никой и ти въпреки това си уплашен и тичаш, тогава има проблем - иначе страхът е естествен.
   Затова когато казвам, че ще се освободиш от своя страх, нямам предвид, че в живота ти няма да има страхове. Но ще разбереш, че деветдесет процента от твоите страхове са просто въображаеми. Десет процента са истински, затова човек трябва да ги приеме. Аз не правя хората храбри. Правя ги да откликват повече, да са чувствителни, будни, и тяхната будност е достатъчна. Те осъзнават, че могат да използват своите страхове и като стъпала.

 

"За смелостта" - Ошо, превод Николай Тонев

 

 

Полезни връзки

instrukcii.info