Смелостта да молим за помощ

   - Страхувам се да не ме отреже  без много церемонии, затова предпочитам да не рискувам...
   - Страхът у вас е резултат от объркване, вие смесвате отхвърлянето на молбата ви с отхвърлянето на личността ви. Отхвърлянето на една ваша молба, съвсем не означава, че не ви харесват като човек или не ви уважават.
   - Може би.
   - А и не можете да сте сигурен, че реакцията му ще е отрицателна. Ние не можем да отговаряме вместо другите. Ще разберете само ако ги питате.
   - Вероятно не съм чак такъв мазохист.
   - Повечето наши страхове са плод единствено на нашия ум. Вие изобщо не го съзнавате, но умението да се обръщаш към околните, за да ги помолиш за нещо, е от фундаментално значение. Всички хора, които са успели в живота, притежават това умение... Не можем да стигнем далеч в живота, ако не сме в състояние да се обърнем към другите и да ги помолим за подкрепа, за помощ, за съвет, за контакти...

...   -  Когато се страхувате да не бъдете отхвърлени... , вие не си давате сметка колко рядко се случва това на практика. И колко е трудно да бъде постигнато. Хората по принцип са по-скоро склонни да ви помогнат, да не ви разочароват, да тръгнат в очакваната от вас посока. Именно когато се опасяваме да не бъдем отхвърлени, се оказваме отхвърлени, съвсем в духа  на вярванията, за които вече говорихме. (виж „Ние пресяваме света според схващанията си“, бел. админ. )
   Когато се учим да се обръщаме към другите, за да ги помолим за нещо, от което имаме нужда, пред нас се открива цяла вселена. Животът, това е да си отворен за другите, а не да се затваряш в себе си. Всичко, което ни позволява да установим връзка с околните, е положително.

 

„Човекът, който искаше да бъде щастлив“, Лоран Гунел

 

Полезни връзки

instrukcii.info