Мъдри мисли из "Тайната на свободния човек", Гай Финли

 

Истинската надежда е фактът, че винаги има по- смислено решение.

 

Да се опитвате да промените това, което получавате от живота, без да промените себе си, е като да обличате сухи дрехи върху мокрите и да се чудите защо продължавате да треперите.

 

Цялото ни нещастие е заключено в представата ни за това кои сме ние и как би трябвало да се отнася към нас животът.

 

Когато потулим някое нещастие, ние едновременно с  това губим от поглед  и причината  за него.

 

Нищо не задържа вниманието ни върху даден проблем повече от усилието ни да го забравим.

 

Единствената пречка между вас и живота без ограничения, е властта, която по погрешка сте дали на своите страхове и съмнения.

 

Нещастието не ни връхлита отвън, а извира отвътре.

 

Да търсим извън себе си висшето щастие, което се постига само с  постигането на духовно съвършенство, е като да се надяваме, че въртележката може да се превърне във  виенско колело.

 

Трябва да се научите да не разсъждавате с термини като начало и край, успех и провал, и да започнете да се отнасяте към всичко в живота си като към опит, от който може да се извлече поука, а не като към опит, който доказва или отхвърля нещо.

 

Да се чувствате значими, защото други хора или събития са ви издигнали, е все едно да живеете в пясъчен замък, построен за вас на брега на водата.

 

Причината да сме недоволни и нещастни е не събитието, а нашата реакция спрямо него.

 

Единственото, което губите, когато се освободите от нещо, без което се страхувате да живеете, е самият страх.

 

Да страдате сега, за да бъдете щастливи в бъдеще, е също толкова безсмислено, колкото и да се хвърлите зад борда, за да изпитате впоследствие облегчението, че ви спасяват.

 

Ние имаме абсолютно условна зависимост да възприемаме нещата като стойностни, само ако някой друг признава стойността им.

 

Търсенето на удоволствие с цел облегчаване на страданието е като да тичаш подир вятъра, с цел да се разхладиш.

 

Ако спечелите богатствата на света, ще придобиете само неговите временни блага, но ако станете господари на света вътре в себе си, ще се сдобиете с вечно богатство.

 

 Когато сърцето ти плаче, че е загубило нещо, духът се радва, че го е намерило. Суфизъм

 


Ние успяваме в този живот, когато – независимо дали губим или печелим, в очите на другите – след всеки миг на изпитание научаваме за себе си малко повече, отколкото преди. Гай Финли

 

Не условията, в които се намираме определят какво трябва да направим, за да се освободим... Вярно е точно обратното: работейки над себе си, ние всъщност променяме условията, в които се намираме, каквито и да са те. Гай Финли

 

Полезни връзки

instrukcii.info