Ние всички живеем с готови стереотипи

   

   Родителите, приятелите и обществото като цяло, книгите и средствата за масова информация постоянно ни внушават някои идеи, които ние възприемаме като естествени и впоследствие започваме да се ръководим от тях...

   Но понякога тези идеи стават основа за дълги терзания и въобще могат да съсипят живота ни ако ги следваме сляпо.   Например, в нашето общество е приета идеята за моногамията, която бихме могли да изразим с фразата : „Нормалният мъж трябва да обича само една жена и да живее само с една жена.” Но ако се премстим само на няколко хиляди км. на изток, ще попаднем в общество, което пък се ръководи от съвсем друго правило: „Мъжът може да има толкова жени, колкото може да издържа”.
   А ако се преместим на още няколко хиляди км. на северо-запад, бихме попаднали в общество, което се ръководи от правилото: „Една жена може да живее с различно количество мъже” /шведското семейство/ или даже „Мъжът може да създаде семейство с друг мъж”. Коя от тези идеи е правилна?
   Разбира се, че зад всяка от тези идеи като единствено правилна, биха застанали хората, които живеят на дадената територия .Те биха се ръководили в живота си именно и само от нея.
   За да отстоява своя стереотип за съвместен начин на живот, човек е готов да даде всичко: здраве, щастие, самото семейство, отношенията и т.н.
   Затова си заслужава да се замислим, доколко правилен е моделът на семеен живот и идеите за взаимоотношенията в семейството, които сме готови да остстояваме до края, т.е. до развода.
   Струва ли си заради тях да се разделяме с човека, който до неотдавна ни е дарявал толкова мигове на радост и, който би могъл да продължи да ни радва? Разбира се, в случай , че не продължаваме да упорстваме, защищавайки своите убеждения.Те могат да бъдат правилни само и единствено за нас, само на дадено място и в дадено време, и не биха били правилни на всички останали места и във всички останали времена.

 

“Съвети за тези, които искат да встъпят в брак, за току що встъпващите и вече бракуваните‘‘, А.Свияш

 

Полезни връзки

instrukcii.info