За пробния брак


   ... Един от факторите, ограничаващи разпространението на пробния брак, е идеализацията на общественото мнение. Пред него обикновено изпитват респект родителите на младите. А младите съответно се боят от родителите си.
   Обществото допуска все пак възможността юношата да живее преди брака с любимата си, но за девойката нещата стоят по различен начин. Някак си необосновано, нали? Много от родителите на девойки са готови да пожертват щастието на детето си, само и само да не дадат повод на някой познат /често съвсем далечен/ да се изкаже лошо за тяхното семейство.
   Логиката на разсъждение при такива родители е проста: „Дъщеря ми не е някаква си к... Нека първо да се разпише, а после да живее с мъжа си. Ако не им хареса, могат да се разведат в края на краищата”.
   След което се организира сватба с такъв размах, че се харчат всички заделени за дълги години напред спестявания. Младите се натоварват с много задължения: да живеят заедно дълги години, да умрат в един ден, да народят много деца/.Едва сега те започват да научават много нови неща един за друг.И често това опознаване съвсем не е свързано с радостни преживявания, но обратният път, т.е. – разводът се блокира от същите тези родители, които не желаят да се посрамват пред многочислените родственици, присъствали съвсем неотдавна на „радостното събитие „ - сватбата.
   Кръгът от безсмислени постъпки на родителите се затваря и децата по неволя са въвлечени да участват в това цирково представление, жертвайки при това много години от живота си и лишавайки се от радостта и щастието.

"Съвети за тези, които искат да встъпят в брак, за току що встъпващите и вече бракуваните‘‘, А.Свияш

 

Полезни връзки

instrukcii.info