Лошите моменти

  

   Разбира се, вие се нуждаете да погледнете това, което се нарича добри моменти и това, което се нарича лоши моменти. Ако лошият момент е физическото или емоционално малтретиране, не знам дали двойката би трябвало да продължи заедно. Ако лошите моменти са свързани с това някой да загуби работата си или нещо в работата не върви или пък се е случила злополука, това е друг вид лоши моменти. Ако лошите моменти биват породени от страх, от липсата на уважение, от унижение или от омраза, не знам колко лоши моменти една двойка ще преживее.
   Във връзката ви с вашето куче, може да имате лош момент. По каквато и да било причина, случва се – злополука, лош ден в работа и каквото и да било. Прибирате се вкъщи и кучето е там, джафкайки по вас, въртейки опашка и очаквайки вашето внимание. На вас не ви се играе с него, но то е там. Кучето няма да се почувства наранено от това, че не искате да си играете с него, защото то няма да го вземе лично. Веднъж след като отбележи пристигането ви и установи, че не искате да си играете с него, то ще ви остави на мира и ще започне да си играе само. Кучето няма да стои тук и да настоява да бъдете щастливи.
   Понякога може да почувствате повече подкрепа от кучето отколкото от партньора си, който се опитва да ви направи щастливи. Ако не се чувствате щастливи и просто искате спокойствие, няма нищо лично.  Това няма нищо общо с партньора ви.
Може би имате проблем и се нуждаете от тишина и спокойствие. Но тази тишина може да породи у партньора ви редица предположения: “Какво направих сега? Сигурно е заради мен.” Но всичко това няма нищо общо с партньора ви, няма нищо лично. Останете сами, напрежението ще изчезне и вие ще се върнете към щастието.
   Ето защо ключът и ключалката трябва да си подхождат. Защото ако някой от двамата има лош момент или преживява емоционална криза, вашето споразумение е да си позволявате един на друг да бъдете каквито сте. Тогава връзката е нещо съвсем различно, тя е друго ниво на съществуване и всичко може да бъде прекрасно.
   Взаимоотношенията са изкуство. Мечтата на двама души е по-трудна за сътворяване от мечтата на един. За да бъдете и двамата щастливи вие трябва да поддържате вашата половина перфектна. Вие сте отговорни за вашата половина и тя има известно количество боклук. Той си е ваш и този, който трябва да се справи с него сте вие, а не партньора ви. Ако партньора ви се опитва да изчисти вашия боклук, ще свърши със счупен нос. Ние трябва да се научим да не пъхаме носа си, където никой не го е искал.
   Същото се отнася и до половината на вашия партньор. Той също има определено количество боклук. Знаейки това, вие му позволявате сам да се справи с боклука си. Вие ще го обичате и приемате с целия му боклук. Вие ще уважавате неговия боклук. Вие не сте във връзка, за да му чистите боклука, той сам ще го направи.
   Дори ако той ви моли за помощ, имате избора да кажете “не”. Казвайки “не”, това не означава, че не го обичате или приемате. Това означава, че вие не сте готов или, че не искате да играете тази игра. Например, ако вашият партньор се ядоса, вие може да кажете: “Имаш право да си ядосан, но аз няма да се ядосвам затова, че ти си ядосан. Не съм направил нищо за да предизвикам гнева ти.” Въобще не е необходимо да поемате гнева на партньора си, но можете да му позволите да се ядосва. Не е необходимо да спорите, просто му позволете да бъде това, което е. Позволете му да се излекува без да се намесвате. Може също да се съгласите да не се намесвате със своя собствен лечебен процес.
   Да предположим че сте мъж и сте щастлив и по някаква причина партньорката ви не е щастлива. Има лични проблеми, занимава се със собствения си боклук и е нещастна. Тъй като я обичате, вие ще я подкрепите, но да я подкрепите не означава и вие да станете нещастен, понеже тя е нещастна. Това въобще не е подкрепа. Ако тя е нещастна и вие също станете нещастен, тогава и двамата затъвате. Ако вие сте щастлив, може вашето щастие да върне обратно и нейното щастие.
   По същия начин, ако вие сте паднал духом, а тя е щастлива, то нейното щастие е вашата подкрепа. Заради вашия собствен интерес, позволете й да бъде щастлива. Изобщо не се опитвайте да й отнемате щастието. Каквото и да се случва в работата ви, не се прибирайте вкъщи и не хвърляйте отровата си върху нея. Бъдете тихи и дайте да разбере, че не е нищо лично, вие просто се занимавате със себе си. Може да кажете: “Продължавай да бъдеш щастлива, да играеш, а аз ще се присъединя към твоето щастие, когато мога да се насладя на твоето щастие. Сега просто се нуждая да бъда сам.”

 

"Умението да обичаш -Толтекска книга на мъдростта", Дон Мигел Руис

 

Полезни връзки

instrukcii.info