Защо мъжете предпочитат да не се обвързват?

  

   Обвързване – желание да се ожениш и да създадеш семейство: забрана да свяляш други жени, докато си в компанията на жена си или приятелката си.

 

 Случай от практиката: Джеф и Сали

 

   Джоди смята, че Джеф и Сали ще бъдат страхотна двойка, затова урежда те да се запознаят.

   Те прекарват чудесна вечер, разменят си телефоните и се уговарят да се срещнат отново. На следващия ден  Сали се обажда на Джоди  и й благодари , че им е посредничела, като казва, че наистина е харесала Джеф и иска да го опозне повече. Същата вечер Джеф  също й се обажда и й казва същото.

   Щом затвяря телефона, Джоди моментално звънва  обратно на Сали и повтаря думите на Джеф. Точно този сигнал чака Сали , за да стартира процеса на опознаване и завързване на връзка, затова следващия уикенд тя го кани да отидат на на плаж, а след това – на вечеря. Джеф приема с удоволствие. Излизат заедно през следващите три уикенда и един - два пъти гледат филм през седмицата. За Сали прекараното заедно време  е знак, че вече имат връзка. Тя не излиза вече с никой друг, макар че с Джеф не са обсъждали специално отношенията си.

   Какво си мисли Джеф

Минава един месец, но на Джеф и през ум не му минава, че има нова връзка, защото това не е обсъждано.Мъжкият мозък работи по този начин. Той не схваща идеята за връзка по начина, по който го правят жените. Джеф решава дa заведе Мери на рождения ден на най-добрия си приятел. Мери винаги е била душата на всяко събиране – невероятно забавна личност – а и не я е виждал от месеци. На събирането се забавляват чудесно, докато той не забелязва Джоди. Веднага отива при нея и я представя на Мери. Джоди му се струва малко сдържана и към двамата и той усеща, че не одобрява Мери. Това го озадачава, защото мери е чешит и всички я харесват. Но повече не се замисля за това.

   Какво си мисли Джоди

   Джоди е шокирана, че Джеф не е завел Сали на партито. Вместо това е дошъл с някаква устата простакеса на име Мери. Джоди знае, че е най-добре тя да е първата, която да каже на Сали, вместо Сали да го научи от клюките, и тази роля никак не й е по сърце. Естествено, нещата не се развиват добре. Щом чува за събирането, Сали избухва в сълзи, защото си е помислила, че нещата с Джеф се развиват прекрасно. Тя се обажда на Джеф  и го моли да я посети същата вечер. Той усеща, че сакаш има нещо гнило, но няма предства какво.

   Разкриване на картите

Джеф пристига с приятни предчувствия за срещата със Сали, надявайки се, че тя е сготвила любимото му ядене. Още щом  отваря вратата обаче той вижда, че е плакала и че му е сърдита.

   - Как можа да ме нараниш така? – разридава се тя. - ... и то пред приятелите ни . От колко време се срещате? Обичаш ли я? Спиш ли с нея? Отговори ми!

    Джеф не може да повярва на ушите си. Направо загубва дар слово. Той прекарва следващите три часа  в опити да оправи проблемите си със Сали, каквито и да са те. Обяснява й, че изобщо не си е давал сметка, че те са двойка – предполагал, че Сали  се вижда и излиза и с други момчета, а не само с него.Това всищност е първият път, в който обсъждат  чувствата и емоциите си, и давамата разбират, че са се запътили  в съвсем различни посоки.

   Сали иска ангажираща връзка с Джеф. Но Джеф не е подготвен да й я предложи. Той си иска свободата. Решават, че ще останат приятели, но повече няма да са любовници... или поне това е, което решава Сали. Джеф смята ,че тя страда от ПМС и ще превъзмогне всичко след два-три дни...

   Жените често недоумяват как  един мъж може да е отдаден с почти религиозен плам на някой спортен отбор , но рядко е способен да вложи поне приблизително същата емоционална енергия  във връзката си с жена. Той често сдържа чувствата и емоциите си към жената, която обича , но си позволява видимо вълнение и страсти , когато играе  любимият му отбор  - особено пък ако губи. Как може да е  безусловно предан и лоялен на някаква си банда отчаяни , не особено интелигентни спортисти с преходно присъствие, които при това  не познава лично и на които изобщо не им пука за него, а да не може да покаже  дори половината от същата тази преданост към нея.

   През почти цялото време от съществуването си мъжете са били полигамни по причини на възпроизводство  и оцеляване. Техният брой винаги е бил  недостатъчен, защото много от тях са загивали  по време на лов или в бой, така че е било изключително разумно оцелелите да приемат вдовиците  на убитите в своите хареми. Това също давало по-голяма възможност на тези мъже да възпроизвеждат гените си. От гледна точка на оцеляването на биологичния вид било съвсем естествено един мъж  да има 10 или 20 жени , но било безмислено  жената да има 10 или 20 мъже, защото тя можела да износва само по едно дете  за даден период  от време. Мозъкът на мъжките видове , включително този на човека, не е приспособен за моногамност. По тази причина мъжете  се опитват  да отложат обвързването с една жена за дълго, възмножно най-дълго време, и имат проблеми, мъчейки се да бъдат моногамни в една връзка. Ние обаче се различаваме от останалите видове по това,че нашият силно развит мозък е формирал голям челен дял, който ни позволява да взимаме съзнателни решения за това какво ще направим, тъй че не е достатъчно извинение  от страна на прелюбодейците, че не са могли да се въздържат. Те винаги имат избор...

Ако ти е нужен мъж, готов да се обвърже,

потърси го в лудницата. Мей Уест

   Жените разбират, че ако жена е „излизала“ с един мъж известно време и двамата не се срещат с други, то налице е връзка. Но за повечето мъже, като Джеф например, това е странно. Когато Сали ридае и пита:“ А ти какво си мислеше?“, отговорът е: той изобщо не е мислил.

 

   Какво си мислят повечето мъже

 

   Универсална тема за шеги сред мъжкото съсловие е фактът, че постоянната връзка или бракът за един мъж е явен признак, че животът на нещастника, такъв, какъвто той си го знае е приключил.“След като веднъж си се дал, тя веднага те хваща за топките“, през смях предупреждават те. „Кажи сбогом на 50% от къщата си и 90% от сексуалния си живот!“, кикотят се злорадо. После идва предупреждението, най-вече от ергените: „Ще трябва да искаш разрешение  дори да кихнеш, след като ти сложат белезниците“. Мнозина избягват да се ангажират със сериозна връзка, защото мислят, че жената ще им отнеме свободата и ще ги направи слаби и безпомощни... Но е трудно да се разбере коя точно свобода визират. Когато ги притиснеш те говорят нещо за свободата да идват и да си отиват, когато си поискат, да не разговарят ако не има се ще, да не се налага да обясняват действията си и да оправдават поведението си, да ходят с колкото жени си поискат. В същото време обаче те очакват да бъдат обичани, хранени и да получават много секс. Накратко – искат всичко. Този вид живот може някога да е съществувал в древните хареми на Арабия и все още да се практикува в някои култури,... но единственият начин да живееш напълно свободен живот е да се оттеглиш на някой пустинен остров, където не съществуват правила. Да имаш връзка с друг човек е все едно да си извадиш шофьорска книжка. Ако искаш да бъдеш правоспособен шофьор, трябва да научиш правилата за движение и да ги спазваш – иначе завинаги ще си останеш пешеходец. Връзката е просто един договор с правила – ако искаш любов, приятелство, секс и някой, който да се грижи за теб, трябва да предложиш нещо в замяна. Не може да държиш и ножа и хляба. Това, което жените очакват в замяна е любов, всеотдайност и лоялност. Последното нещо, което замислят , е да отнемат свободата на мъжа.

 

 

Решение:

 

... Жената трябва да се научи  да бъде пряма и директна, вместо да говори завоалирано, надявайки се, че мъжът ще схване намека. Защото може, както при Джеф, все пак той да не разбере. Мъжете не само не могат да четат мисли, мнозина не са и особено чувствителни към емоционалното състояние на жената.

   Изводът е никога да не приемате автоматично, че имате връзка, без да сте я обсъждали с мъжа... Вие трябва да го попитате какво чувства към вас и в каква посока иска да се развият отношенията ви. Мъжете са директни и вашият партньор веднага ще ви съобщи дали вижда тази връзка като единствена или не. Прямостта за мъжа е въпрос на уважение, затова жената ако иска да го ангажира, трябва да го помоли за това, вместо просто да го очаква.

   Все пак има граници за това колко често ще повдигате този въпрос. Жалко биха звучали думите на жена, принудена да каже:“Моля те, би ли завел двете ни деца на училище, след като вече имаме сериозна връзка.“

 

„Защо мъжете лъжат, а жените плачат“, Алън и Барбара Пийз, изд. „Сиела“

 

 

 

Полезни връзки

instrukcii.info