Защо мъжете не знаят много за личния живот на приятелите си?

 

  

   Джулиан не е виждал Ралф от около година и двамата се уговарят да прекарат един ден заедно на игрището за голф. Когато вечерта Джулиан се прибира в къщи, съпругата му Хана с нетърпение чака да чуе новините от деня.

   Хана: Как мина денят?

   Джулиан: Добре.

   Х: А как е Ралф?

   Дж: Добре.

   Х: Как се чувства жена му, след като излезе от болницата миналата седмица?

   Дж: Не знам, не ми каза.

   Х: Какво значи не ми каза? Не си попитал сигурно?

   Дж: Ами не, но съм убеден, че ако имаше проблем, щеше да ми каже.

   Х: Така, а дъщеря им как се разбира с новия си съпруг?

   Дж: Ами... нищо не е споменал...

   Х: Майката на Ралф още ли ходи на химиотерапия?

   Дж: М- м... Не съм сигурен...

 

 

   И така нататък. Джулиан би могъл да й каже точно колко удара е направил всеки на площадката, спомня си проблема с една трудна топка, вица за монахинята и гуменото пиле, но практически не знае нищо за съпругата, децата и семейството на Ралф. Знае за проблемите му с местната община, за плановете за строеж, марката и модела на колата, която Ралф иска да си купи, и за последното му презокеанско пътуване, свързано с приключването на една сделка. Но не знае абсолютно нищо за най-малката му дъщеря, която сега живее в Бангкок, или за брат му, на когото наскоро са поставили диагноза паркинсонизъм, или пък за жена му, която местната община номинира за званието „Гражданин на годината“. Но в замяна е подновил репертоара си със страхотни нови вицове.

Един мъж може да е запомнил всички страхотни вицове,

които приятелят му му е разказал,

но няма да знае, че той се е разделил със жена си.

 

   Ако мъжът излезе да пийне с приятел след работа, жена му винаги се чуди как така, когато се върне, не е научил нищо за нечий личен живот. Така е, защото за мъжете това е като „взиране в огъня“. (В продължение на хиляди години мъжете се връщали от лов в каря на деня и прекарвали вечерта, просто взирайки се в огъня. Един мъж може да седи в това близко до транса състояние дълго време и сред приятелите си, без да общува и без другите да го подтикват да говори или да участва в разговора... За мъжете това е ценен начин да се освободят от стреса и да презаредят батериите за следващия работен ден.)  Мъжете могат да прекарат часове заедно на риболов, да играят голф, карти или да гледат мач, без да си казват много. Но дори и когато разговарят, то е за факти – резултати, решения или отговори на въпроси – или да разменят информация за неща и процеси. Но те рядко обсъждат хората и емоциите им. Мъжете имат мозъци, които са организирани така, че обикновено не отчитат  чувствата и емоциите.

Защо мъжете се отбиват за по едно питие?

                                                          9,5% отиват , за да пият алкохол

    5,5% отиват, за да се срещнат с жени

         85% отиват, за да се отърсят от стреса

 

   Мъжете се освобождават от стреса като разтоварват мозъка си и мислят за нещо друго. Ето защо, когато решават да пийнат, те казват, че е „за по едно кратко питие“ – няма нужда да говориш, ако не искаш. Когато единият се „взира в огъня“, другите интуитивно разбират и не му се натрапват, нито го карат да разговаря. Никой не пита:“ Как мина денят ти... Кого срещна и как изглеждаше?“...

 

Решение:

   За мъжа е трудно да разбере, защо жените искат да знаят всички подробности за живота на приятелите и познатите, защото ако неговият приятел е искал той да знае нещо, би му го казал сам. Това не значи, че мъжете не се интересуват от приятелите си, те просто искат да знаят основните факти и резултати. Единственият случай, в който мъжът би говорил на другите за подробности от личния си живот е, когато не може да разреши сам проблема си и, като последна мярка, моли приятеля си за съвет.

 

 

„Защо мъжете лъжат, а жените плачат“, Алън и Барбара Пийз, изд. „Сиела“

 

 

 

Полезни връзки

instrukcii.info