Защо жените натякват?

 

   Жените смятат, че просто напомнят на мъжа да свърши необходимите неща: да хвърли боклука, да си прибере мръсните чорапи в коша за пране, да поправи повредените вещи...

   Тя знае, че е досадна, но се надява, повтаряйки всеки ден тези неща, да накара мъжа си да се вслуша в думите й.

   Често зад натякването за разхвърлените вещи, неприбрани чорапи и непоправни уреди се крие молба за помощ и признание.

   Трудно е да се занимаваш от сутрин до вечер само с тривиални и обикновени неща. Всеки може да изчисти праха, да пусне прахосмукачка или да измие чиниите. Но в днешното забързано време, когато освен всички тези скучни дейности, жената ходи и на работа, стресът и натоварването са неимоверно големи.

   От любящия си съпруг и деца тя очаква да оценят подобаващо грижите й за дома, да отделят и от своето време за отдих и почивка, за да й помогнат и да я разтоварят от такива дребни неща като прибирането на мръсно бельо от пода или изхвърлянето на боклука.

   Така тя получава необходимото признание и помощ и освобождава малко време за себе си, за да не чувства, че животът й отминава напусто в бъркане на манджи, прахосмучене и други „забавни“ неща.

   Поправката на уредите, изхвърлянето на боклука и прибирането на мокрите кърпи са отегчителни и тривиални дейности, но поемайки част от скучните задължения, мъжът показва, че го е грижа за усилията и времето, което жената отделя за дома и той е съгласен доброволно да поеме част от тези задължения, за да я разтовари и да й покаже обичта си.

   На всеки е удобно да се разположи във фотьойла след работа с вестник в ръка и да погледа новини или любимото си спортно предаване и да разпусне.

   Вместо това, след тежкия и уморителен работен ден, жената трябва да продължи с домакинските задължения:  да приготви вечеря, да сервира, да отсервира, да измие чиниите...

   Включвайки се в тези дейности, мъжът показва, че оценява труда й и правото й на отдих след изнурителния ден.

 

   Решение за мъжете:

 

 

   Включвайте се в домакинските задължения, колкото скучно и тривиално да е това. Колкото и да сте изморен, не забрявайте, че жена ви също ходи на работа и е уморена.

   Не  я карайте да се чувства необичана и недооценена като омаловажавате това, което тя върши у дома. Все пак тя се грижи не само за себе си, но и за вас.

   Ако показвате признателност за някоe от дребните всекидневни задължения, ще елиминирате значителна доза от натякването.

   Поемайки част от ежедневните грижи, вие ще освободите време, което бихте могли да използвате за да направите нещо заедно:  разходка след вечеря, гледане на любимо предаване, съвместно вземане на вана...

 

 

По „Защо мъжете лъжат, а жените плачат“, Алън и Барбара Пийз, изд. „Сиела“

 

 

 

 

Полезни връзки

instrukcii.info