Защо жените говорят много?


В далечното минало жените са живеели в група с други жени и деца в пещерите и от способността им за общуване и обмяна на информация често зависело тяхното оцеляване.

Те търсели заедно корени и плодове, шиели дрехи от кожа, отглеждали деца и бъбрели непрекъснато. Така те били винаги „в течение“ на живота в пещерата и ако се наложело, можели да оцелеят, благодарение на информацията за местонахождението на храна, вода и начина на отглеждане на децата, които споделяли помежду си. ГОВОРЕНЕТО било жизнено важно!

В наши дни говоренето при жените вече не е свързано с оцеляването. Говорейки, жените създават връзки помежду си. Споделяйки, те намират съмишленички с еднакви виждания по дадена тема, с еднакви интерси или хобита, с еднакви проблеми. Събеседничките може да не им дадат решения на проблемите, но ще ги изслушат и ще ги слушат с внимание и разбиране,а това е едно от основните неща, които търсят жените в общуването. Просто да бъдат изслушани. Споделяйки проблемите си, те се освобождават от стреса, преживян през деня. (Може би на това се дължи по-голямата продължителност на живот при жените, средно със седем години повече отколкото мъжете, на по-добрата им способност да се справят със стреса).

(Може би е крайно време мъжете да променят възгледите си по повод споделянето на проблеми. Това може би не отговаря на мъжкото понятие за достойнство и способност да се справиш сам с проблемите си, но пък удължава живота!)

Целта на говоренето при жената е да говори! Така тя се чувства по-добре. Разговаряйки за деня си, тя преодолява стреса и освобождава мислите и емоциите си за нови позитивни изживявания. От друга страна, когато една жена споделя проблемите и емоциите си с някого, тя показва, че му се доверява.

Съвети към мъжете:

Съвет N: 1.

Създайте си навик да изслушвате жените. Помнете, те не търсят съвет или решение на проблемите си! Затова не е необходимо да се напъвате и да намирате изход от ситуацията. Просто слушайте. Слушайте със съчувствие. Окуражавайте жената. Уверете я, че всичко, което й се случва е важно за вас, защото вие сте привързан към нея и взимате присърце проблемите й.

Това е едно от малкото неща, с които бихте могли да покажете колко ценна е тя за вас и колко важно място заемат нейните чувства и преживявания във вашия живот.

Всяка жена би оценила подобаващо един добър слушател. За тези няколко минути внимание тя би ви се отблагодарила стократно и щедро ще ви обгради с грижи и внимание, за времето, което сте й отделили.

Съвет N: 2.

Ако вашата жена е от типа, който започне ли веднъж да „споделя“, трудно спира и нещата се проточват твърде много във времето, дайте й краен срок: „ Скъпа, искам да гледам формулата в три часа, но дотогава съм изцяло на твое разположение и съм готов да те изслушам“.

В този случй тя ще бъде щастлива и успокоена от отделеното внимание и вие ще сте доволен, че , давайки й малко време, сте си осигурили спокойствие по време на предаването, ( а, може би и поднос  с питие, израз на найната благодарност към вас.)По " Защо мъжете лъжат, а жените плачат", Алън и Барбара Пийз, изд. "Сиела"

 

Полезни връзки

instrukcii.info