Отровата, която прехвърляме на другите

 

   Хората използват страха, за да се опитомяват едни други и нашият страх нараства с всяко преживяване на несправедливост. Чувството за несправедливост е ножът, който отваря рана в емоционалното ни тяло. Емоционалната отрова се създава от нашата реакция към онова, което считаме за несправедливост. Някои рани ще заздравеят, други ще се инфектират с повече и повече отрова. Веднъж изпълним ли се с емоционална отрова, се появява необходимостта да я освободим и започваме да изпускаме отровата като я изпращаме на някой друг. Как правим това? Като улавяме вниманието на този човек.
   Нека вземем за пример една обикновена двойка. По някаква причина съпругата е побесняла. Натрупала е много емоционална отрова поради проявена несправедливост от страна на съпруга й. Съпругът не е вкъщи, но тя помни за тази несправедливост и отровата нараства отвътре. Съпругът се прибира вкъщи и първото нещо, което иска да направи тя е да привлече вниманието му и след като веднъж го привлече, цялата отрова ще отиде в него, а тя ще почувства облекчение. Веднага след като му каже колко  е лош, колко е глупав и несправедлив, отровата, която се намира в нея се пренася в съпруга й. Тя продължава да говори и говори докато той й обърне внимание. Съпругът накрая реагира като се ядосва, а тя се чувства по-добре. Но сега отровата преминава през него и той трябва да се успокои. Той трябва да улови нейното внимание и да освободи отровата, но вече не е само нейната отрова, а и неговата се добавя. Ако погледнете това взаимодействие ще видите как те един друг докосват своите рани  и играят на пинг понг с емоционалната отрова. Тя расте все повече и повече, докато един ден някой от двамата не експлодира. Много често това е начинът, по който хората се отнасят един с друг.
   Чрез привличането на вниманието, енергията се прелива от един човек в друг. Вниманието е нещо много мощно в човешкото съзнание. Всеки човек в света през цялото време преследва вниманието на другите. Когато грабнем вниманието, ние създаваме канали за комуникация. Сънят се пренася, силата също, но заедно с тях се предава и емоционалната отрова.
   Обикновено ние насочваме отровата към човека, когото смятаме за отговорен за извършената несправедливост, но ако този човек е достатъчно силен, че не можем да му я изпратим, нас не ни е грижа на кого ще я изпратим. Изпращаме я на по-слабите, по-беззащитните и по този начин се формират взаимоотношенията на злоупотреба. Хората с власт злоупотребяват с хората, притежаващи по-малко власт, защото изпитват нужда да се освободят от емоционалната отрова. Ние имаме нуждата да се освобождаваме от отровата, и понякога не искаме справедливост, а просто искаме да се освободим, искаме спокойствие. Ето защото хората непрекъснато преследват властта, защото колкото повече власт имаме, толкова по-лесно ни е да насочваме отровата към тези, които не могат да се защитят.

 

"Умението да обичаш - Толтекска книга на мъдростта", Дон Мигел Руис

 

Полезни връзки

instrukcii.info